28 Sep 2012

Spageti Masak Cili Kering :|



Lahai~ Cutenye laa budak dalam gmbar nie! GERAM! :|

Okey, SPAGETI MASAK CILI KERING. SEDAPNYE :) *belum rase dah dapat rase*
Well, Spageti memang lyana makan. Kalau teringin, mesti boleh buat punye! Sebab? Sangat simple :) Lyana mmg suke cari resipi. Macam hari tu, apam polkadot. Siap suruh beli parent beli mixer dekat Giant! Dah siap nak buat, alaaaaaaa. Mase tak sesuai. So, simpan balik dalam kotak! 

Hari nie? Spageti pulak *laparrr* 
Spageti masak cili kering. Memang first time dengar kot! Abang nie yang masak. Waaaaaa, hebat! Simple dan menyelerakan :) :) :) tapi time cili kering tuu, ehemmm.. :D



act, video nie dah ramai org tau. Tp, saje sbb.. lyana suke dan jgn tanye kenape sebab.. Takde sebab. tp sebabnye, LYANA SUKE! Tak suke? Suke la jugakkk! :\

14 Sep 2012

PENIPUAN GIVEAWAY SEMAKIN RANCAK! hati-hati! :|



Gambar bukan hiasan! Fikirkan :|

Berjalan-jalan. Bukak dashboard! Wow.. Blog kak jaja punye entry kali nie HOT! Kena bace! :)
Betul kak Jaja kate, pihak yang buat GIVEAWAY PALSU cume nak support para blogger! Kesian lah kau! Orang jadi HOTSTUFF, kau nak? Tapi, kau TIPU?!
Tapi, lagi kesian mangsa-mangsa kamu! Mereka ade perasaan! 

KES PERTAMA 
Penganjur mempunyai 3 hingga 4 blog dalam masa yang sama. bila dia dah buat contest, tiba waktu pengumuman pemenang. Guess what guys! pemenang pertama adalah penganjur sendiri. errr.. what the? Aduhaii. Boleh ke cenggini? :|
amboi!. hadiah tempat pertama bukan main..~ vogue gittuuwww..~
tp, taktau lah kan kalau ade sebab-sebab tersendiri! tapi ade ke? sebab lain. kalau bukan nk MENIPU?
opsss... padan la muka! :D :P

KES KEDUA 
Sedang lyana tengah berblogwalking.. tiba tiba ternampak 1 GIVEAWAY ni..
hadiah dia. nak tau? Nie hah! Ambek kauu!
-Samsung Galaxy S I,II,III
-Ipad
-Galaxy Tab

Weyhh! Kaya nye kau kan?. Ape pun, tu urusan kau dengan tuhan laa. Dan kepada para blogger, FIKIR DULU SEBELUM BERTINDAK! :)






13 Sep 2012

Contest | Blog Paling Awwsem


Maila Join! :)


Tag semua orang okeyh?


Al-Fatihah Utk Blogger Ini (Yasmin J Hunwick)



Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah buat rakan blogger, arwah Yasmin. 
Semalam, genap 100 hari pemergian arwah. Takiah lyana ucapkan buat keluarga arwah. Lyana turut sedih dengan berita nie walaupun kami tak pernah berjumpe.. 

arwah Yasmin J Hunwick adalah salah seorang blogger muda yang bakal mengambil peperiksaan SPM pada tahun ini. Arwah merupa anak sulung kepada pasangan Encik Johan & Puan Sazlina. Arwah meninggal setelah terbabit dalam kemalangan jalan raya di Langkawi.
berdarah kacukan Inggeris (England) + Melayu  & seorang pemain piano juga :) :)

Sedikit video arwah bermain piano : Sumber Page Arwah
Nama Sebenar : Yasmin Johan Eusoffe
Nama Famous Samaran : Yasmin J Hunwick
Tarikh Lahir : 22.2.1995
Asal : Georgetown, Penang
Menetap : Langkawi, Kedah
Status : Yang pasti aku tak kahwin lagi.
Seorang yang : periang , tidak suka perkara remeh temeh , suka berkawan , agak kasar , open-minded , pendiam pada mulanya berkawan tapi akan menggila kemudian , pemain piano , catur , arimathical ,cheerleader.
Tinggi : 164 cm
Berat : 43.2kg
Ciri ciri Fizikal : sangat kurus , berdarah kacukan melayu-inggeris , berjerawat pasir -..-
Sebelum kemalangan menimpa arwah , arwah ada memuat naik gambar sebuah buku 
7 Malam Pertama di Alam Kubur
dan
 "tweet" di Twitter mengenai mimpi buruk yang beliau alami . Nampaknya arwah sudah b'sedia lebih awal sebelum ke alam barzakh..
berikut pula adalah artikel mengenai kemalangan yang menimpa arwah bersama 2 sahabat beliau 
Keratan Akhbar Berita Harian (METRO) LANGKAWI: “Anak saya sempat menelefon ibunya sebelum kemalangan ngeri itu, namun panggilannya terputus selepas dirempuh van berkenaan.” Begitu kata Ridzuan Abdul Rahman, 41, bapa Nur Afipah Ainaa, 16, seorang daripada tiga pelajar yang maut selepas motosikal dinaiki mereka dirempuh sebuah van pelancong dalam kemalangan di simpang lampu isyarat di Kampung Padang Gaung, Langkawi, semalam. Kejadian berlaku jam 12 tengah malam menyebabkan ketiga-tiga mangsa maut akibat parah di badan dan kepala selepas van terbabit gagal mengelak motosikal dinaiki mereka yang cuba melakukan pusingan U. Ridzuan berkata, Nur Afipah bersama rakannya, Nor Hazwani Mansor, 16, membonceng motosikal ditunggangi Yasmin Johari, 17, menghubungi isterinya, Rohana Abdul Hamid, 38, beberapa saat sebelum kejadian. “Selepas panggilan terputus, isteri saya cuba menghubunginya, namun gagal menyebabkan dia mengesyaki sesuatu yang tidak baik berlaku,” katanya. Menurutnya, perasaan itu ternyata benar selepas dimaklumkan abang kembar Nur Afipah, Mohd Afiq Akmal, 16, bahawa adiknya itu meninggal dunia selepas terbabit kemalangan. Ridzuan berkata, lebih memilukan apabila dia mengetahui kejadian menimpa Nur Afipah daripada Mohd Afiq Akmal sedangkan lokasi kemalangan berkenaan hanya 100 meter daripada rumah mereka di Taman Medan Berjaya di Langkawi. Katanya, apabila mendapat tahu anaknya maut dalam kemalangan itu, dia mengalirkan air mata sejurus mengenangkan hasrat arwah mahu menghadiahkan rumah kepada mereka beberapa jam sebelum kejadian. “Anak saya seorang periang dan terlalu rapat dengan kami termasuk kembar lelakinya yang belajar di Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) di Kuala Lumpur. “Saya mempunyai dua anak dan selepas ketiadaannya, hanya tinggal anak lelaki yang sentiasa mengingatkan saya kepada arwah,” katanya. Jenazah Nur Afipah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Kampung Kuah, manakala dua rakannya masing-masing dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Penghulu dan Tanah Perkuburan Islam Masjid Kelibang, Langkawi.
Polis ambil keterangan dari pemandu vanPolis sudah mengambil keterangan daripada pemandu van pelancong berusia 38 tahun selepas kenderaan dipandunya terbabit kemalangan mengakibatkan kematian tiga remaja perempuan di persimpangan lampu isyarat Kampung Padang Gaung, di sini, semalam.Kejadian berlaku jam 12 tengah malam apabila motosikal dinaiki tiga remaja yang tidak memakai topi keledar terbabit cuba membuat pusingan U sebelum dirempuh van berkenaan yang gagal mengelak. Ketiga-tiga mangsa, Yasmin Johari, 17, serta Nor Hazwani Mansor dan Nur Afipah Ainaa Ridzuan, masing-masing berusia 16 tahun, disahkan mati di tempat kejadian akibat parah di badan dan kepala.Ketua Polis Daerah Langkawi, Superintendan Harith Kam Abdullah ketika dihubungi berkata, kejadian berlaku apabila motosikal dinaiki tiga remaja itu cuba membuat pusingan U di persimpangan lampu isyarat berkenaan.“Siasatan awal mendapati van pelancong terbabit dari Ulu Melaka menghala Kuah gagal mengelak motosikal dinaiki tiga remaja itu yang cuba melakukan pusingan U di persimpangan lampu isyarat sebelum merempuhnya.“Berikutan itu, ketiga-tiga mangsa yang parah di badan dan kepala disahkan maut di tempat kejadian, manakala pemandu van terbabit terselamat,” katanya.
Berikut adalah gambar sewaktu di tempat kejadian
Ini pula perbualan rakan-rakan arwah
 Raya 2011..Raya terakhir bersama arwah..siapa sangka...ianya adalah raya arwah yang terakhirRaya 2012...tanpa arwah di pagi raya
Seterusnya,adalah artikel english yang tidak ramai mengetahui mengenai kejadian yang berlaku sebelum arwah Yasmin keluar dari rumah .
arwah keluar rumah setelah bergaduh dengan ayahnya pada pukul 11 malam..dan terlibat dalam kemalangan pada pukul 11.50  malam.. :'(
bukan salah sesiapa .. ini kerana Allah lebih menyanyangi arwah.. diharap uncle Johan dapat menerima Qada' & Qadar...
Tapi, alhamudulillah..arwah sempat mengucap dua kalimah syahadah dibantu oleh Aunty Zira beberapa saat sebelum arwah menghembuskan nafasnya yang terakhir. :'(
Sekarang blog arwah diupdate oleh ibunya sendiri. dimana ibunya menceritakan kisah2 semasa hayat arwah Yasmin. :') berkongsi suka duka mengenai anak sulungnya. ibunya juga turut memaparkan entry2 yang berada di dalam draf (blog) arwah dimana entry tersebut xsempat di publish oleh arwah.
berikut adalah blog dan page arwah
Allahyarhamah Yasmin J Hunwick
22 February 1995 - 3 June 2012
Al-Fatihah 

7 Sep 2012

Bila Afira risau 'kami' rapat :|




Lama tak update kan? :| Biase laa. Lagi berape hari je nak PMR, nie pun lyana bukak sekejap je untuk update. Actually, nak tarik pembaca je. Takde la bosan bace post-post lame! :D

Okeyh, siape perasan lyana dah tak balek dengan mak lyana? Bile? Time balek sekolah laa.. Tapi bukan setiap hari okey! :) Kalau perasan, hari isnin dengan khamis sape ambek lyana balek sekolah?? CEPAT TEKA!
Dan disebabkan orang itu lah afira kate "Lyana, orang risau la tengok lyana rapat sangat dengan die dari dengan die!" *dalamnye maksud*...Sebenarnye, lyana pun risau! :D Tapi, takkan nak tolak kot! Dah orang offer, lagipun die pun tak kesah nak hanta balek! Lyana siap tanye : "Nak duit minyak tak?.. :D 

Lyana suruh hanta jauh siket dari rumah lyana! Die kate : "Takpe-takpe.. Hanta je sampai rumah!"

Esok, dapat surat! SAYE SEDIA BERKHIDMAT! ..DEMI LYANA! :) :)

Haaa, semalam hari khamis ade kelas math kan? Lyana taknak masuk sebab?.. Mood lyana tak brape baek sangat. Afira? Nak! So? lyana kate kat afira "Afira, lyana nak balek!. Tak nak balek ke?" ...Hemm, afira : "Lyana pegi je la balek, balek dengan 'die' kan.. Okeyh, nmpk nada semacam kan? Mse nak balek, lyana dgn afira diam. Jalan jauh-jauh. Afira balek dulu! Lyana? Huaaaa, panasnye nak tunggu smpi 1.40! Tunggu punye tunggu, yes! Ade org nak ambek balek! Bye Syahirahh! jgn la jealous key? :)

Zoooooooom! Terus sampai rumah! :)

Esok nye (hari nie) afira kate "Lyanaaa, orang risau lyana rapat dengan die dari dengan die!" :)


Kak FATIN LIYANA! Blogger popular tuu! :) And, blog lyana jadi blog pilihan remaja? yeyyy! Tepuk tangan! :) :)

 

Pemenang Merdeka Raya Random Giveaway by Lyana's Studio! :)


*STICKY POST SMPI PEMENANG BAGI DETAIL*


Korang. Okeyh, dah dua hari giveaway lyana tamat tapi lyana tak umum pemenang lagi kan? Bukan untuk memberikan berjuta alasan, tapi kak shasha kate die nak jugak pilih kan pemenang, die kate kalau random macam biase and nothing special!.. So, lyana ikut je la kak shasha yang buat cabutan tangan dan peserta yang bertuah ialah :

TOP REFERRAL 

http://menangicontestgiveaway13.blogspot.com/2012/08/merdeka-raya-random-giveaway-by-lyanas.html

PEMENANG PERTAMA

 http://wafawafiey-woohyun.blogspot.com/2012/08/merdeka-raya-random-giveaway-by-lyanas.html

PEMENANG KEDUA

http://syarabluedolphin88.blogspot.com/2012/08/merdeka-raya-random-giveaway-by-lyanas.html

PEMENANG KETIGA

http://infiniteukiss96.blogspot.com/2012/08/merdeka-raya-random-giveaway-by-lyanas.html

Puas hati sekarang? Lyana pun tak! *ecehh! :) Ape pun, kepada semua pemenang. SILA HANTARKAN DETAIL ANDA SEGERA SEBELUM 5 SEPT 2012.

Emelkan :

NAMA :
LINK ENTRY :
ALAMAT :
PHONE NO.

UCAPAN BIRTHDAY *sunat*


Hantarkan detail anda ke :

dearnlms@gmail.com atau http://www.facebook.com/yanashah97

 Kak shasha mohon segera sebab die nak postkan hadiah korang bersame-same dengan hadiah dari blog-blog lain yang die sponsor. So, sila cepat. Sape lambat, Lyana akan pilih berdasarkan top referral yg lain sebagai mengenang jasa mereka! :) 



3 Sep 2012

Linda Jasmine Pecahkan Dinding Rumah!



Ini bukanlah adegan ganas seperti di dalam filem Hollywood ataupun tindakan Linda Jasmine kerana terasa hati dengan suaminya yang juga seorang aktor popular, Que Haidar.
Tetapi inilah kenyataan yang dihadapi Linda Jasmine bersama-sama Que Haidar demi memastikan kediaman mereka di Ampang tampak lebih luas, selesa dan sesuai untuk memuatkan keluarga mereka yang semakin membesar.
Kediaman jenis kondominium yang telah diduduki lebih 12 tahun itu, kini menjadi semakin luas apabila akhirnya mereka diberi kelebihan untuk memiliki unit bersebelahan sekali gus mengubah suai menjadi satu unit yang luas.
Malah jika dahulu bilangan bilik yang mereka miliki hanyalah tiga, tapi kini menjadi tujuh bagi memuatkan keluarga pasangan seia sekata itu.
Lebih istimewa lagi apabila kediaman baru itu sudahpun siap sepenuhnya sebelum Syawal, sekali gus membolehkan keluarga serta rakan taulan untuk berhari raya ke kediaman mereka yang berkonsepkan moden kontemporari itu.