3 Dec 2011




Yuhuuuuuu. Haaaa, rindu kita tak? Rindu kan? Kann2? Heee, cakap je lah tak payah malu, kita tahu lahh. STOP! :) Haaa, actually hari ini kita nak bagi tau korang sume yang kita nak buat segmen bersilat di dapur. Wooo, sure lah gempakkan? Memandangkan semalam 2/12/11 my mum takde dirumah, so tiba lah masenya untuk menjahanamkan dapur kan? He3. Ni lah kali pertama (bulan Doblas) kite masuk dapur untuk .. MASAK! .. Ha2. Nie ke anak dara? FORGET IT! ;D Ok2! Cube teka ape yang kita masak? Kite bagi 3 saat untuk teka. 1...2...3 Heyy, lambatlah korang nie! :P Kite masak bnde yang paling simple → Sup Ayam+cendawan shitake 'Simple' :) So, kite nak share lah camne nak buat! Hee. Macam die sorang je yang tau kan?  

BAHAN-BAHAN
Dada ayam ( Dipotong kecil )
2 biji kentang ( Kite tak suke, so tak letak lah )
Carrot secukup nya
Cendawan shitake. ( Sedap!, kalau takde takpe. )
4 biji bawang merah ditumbuk. ( Kalau tumbuk baru keluar rasa die! )
Ambik 3 biji garlic ditumbuk ( Kalau takde, bleh mntak jiran )
1 inci halia ( Sape suke, letak lah )
Minyak masak ( Prefer olive oil lah )
Kiub ayam secukupnya
Garam secukup rasa.
1 1/2 cawan air. ( Kite suke yang berkuah, so kite letak 1/2 baldi. TIPU! )

CARA-CARA

  1. Panaskan minyak. Then, tumis bawang merah, garlic dan halia yang telah ditumbuk hingga naek bau. Eurmm. Yummy kan?
  2. Masukkan air, ayam, shitake, kentang dan carrot.Masukkan juga garam secukup rasa. Biarkan pada api yang sederhana selama 1/2 jam. Jangan lama sangat! Nanti kering kuah korang. ;D
  3. Tarrraaa. Sedia untuk dihidangkan. Kalau korang suke, boleh tabur daun sup atau dauun bawang atau bawang goreng. ( Leceh je kan? )
# Gud Luck! ;)